Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01 10:00 - Честита ти нова книга, Валери, все така да пребъдеш, безценни таланте
Автор: favn56 Категория: Новини   
Прочетен: 6199 Коментари: 42 Гласове:
-6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„ДРЪЖ МИ ШАПКАТА, МИЛА”, ИЛИ ОБРАЗЕЦ ЗА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПОЕТИЧНОТО СЛОВО

(Бележки върху новата книга на поета Валери Станков)

Когато преди дни Валери Станков ми подари новата си книга, ме провокира с думите: „Юли, написах най-шантавата си книга!”. Тогава естествено можех само да гадая какво се крие зад думите на Валери. Когато затворих последната страница на „Дръж ми шапката, мила”, първото, което ми хрумна, бе една популярна реплика от романа „Под игото” – „Лудите, лудите, те да са живи”. Веднага ми се прииска да перифразирам Дядо Вазов, като кажа: Ако тази книга е шантава, репликата би звучала „Шантавите, шантавите, те да са живи”. Защото съм убеден, че от такива „шантави” книги българското поетично слово има нужда.

„Дръж ми шапката, мила” е поредното доказателство за изключителното богатство на българското слово. За богатството на това слово обикновено не си даваме сметка, въпреки че всеки ден го ползваме навсякъде – у дома, на работа, в магазина, в автобуса, в социалните си контакти. Замисляме се обаче колко това слово е богато и изразно едва тогава, когато го срещнем в стойностно литературно произведение, където то зазвучава вече като художествено слово. Добива образност. Осмисля се вече на едно надсемантично ниво. В този смисъл всяка книга на Валери Станков го доказва, разкривайки по уникален начин богатствата на това родно слово. А българското слово е невероятно богато. Богато на смисли, богато на нюанси, богато на усещания, богато на внушения, богато на образи. И не е задължително словото да е красиво подредено, за да е художествено. Това откриваме в новата книга на Валери Станков. Словото може да бъде и такова, казва Валери и добавя още нещичко към разбирането ни за поетична словесност... Именно поради това богатство на словото си позволявам да сравнявам всяка нова поетична книга на Валери Станков с късче небе. А сега си представете колко необхватно и всеобхватно е това небе над нас. Винаги има място за още едно късче.

Тъй като познавам творчеството на Валери през годините, винаги съм се възхищавал на няколко неща у него: първо, на изключителното му умение да превръща наглед най-обикновените неща от живота – предметите, случките, в художествени образи. Няма равен в това си умение. То и затова стиховете му достигат до всеки и всеки намира нещичко за себе си и от себе си в поезията му... И още нещо в книгите му досега, без да включвам последната. Завидното майсторство на поета да изразява нещата в класически стих. Там пипа съвършено. Няма тайни за него в ритмичната стъпка и в звучната рима. При това нещо много важно – в лавината от толкова много образи и детайли той винаги успява да избяга от шаблонната, от повтарящата се, от баналната рима. Голям майсторлък се иска за това.

В този смисъл новата книга на Валери, убеден съм, ще изненада почитателите на творчеството му, ония, които знаят какво и как е писал през годините, обичат го и го четат. В „Дръж ми шапката, мила” откриваме Валери в една нова светлина и то не само и единствено защото е избягал категорично от класическия стих. Всеки ще се убеди, че белият стих му приляга така, както му приляга класическият. И тук ми се ще да отворя една скоба и да си отговоря на въпроса защо Валери Станков бяга от класическия стих. При всички положения не защото иска да се прави на модерен или защото някой друг така пише. Бягството му от класическата стихотворна стъпка е една вътрешна необходимост като че ли да разчупи всякакви рамки и ограничения. Образността, която блика от новите му стихове, не се вмества в рамки. Просто белият стих е формата, която може да изрази всичко онова, което кипи в душата му.

Когато говоря за новото в новата книга на Валери, нямам предвид само формата на стихотворенията, тяхното звучене. Един различен поетичен изказ виждаме тук. Става дума за една различна художествена естетика, издигната на едно по-високо ниво, на една естетика от образи, които човек може само да се чуди как са създадени и как се вплитат толкова умело в една от големите теми на тази книга. А една от големите теми е любовта. Колкото е необхватна и всеобхватна е любовта на Земята, толкова необхватни и всеобхватни са образите в тази книга. И ако в досегашните му поетични книги всеки стих е художествен образ, в „Дръж ми шапката, мила” всяка дума, всяко словосъчетание е образ.

Тук въображението на Валери Станков като че ли не познава граници. Лирическият герой се носи в един свят на практика без временни и пространствени рамки. „Дръж ми шапката, мила” е един същински вулкан. Вулкан от образи, светове, страсти, усещания, географии, чувства, равносметки, сбъднати и несбъднати желания. И при това широката география в стиховете на Валери – от върховете на Хималаите до Марианската падина, от Мачу Пикчу до Тибетските плата, от Камчатка до Ниагара не е само география. Това е състояние на духа. Това е дух вулкан, който клокочи от страсти. Лирическият герой е буквално разпънат между четирите посоки на света. Той върви от началото към Безкрая и от Безкрая към началото, един вечен кръговрат, а всъщност това е философският кръговрат на живота. И в този клокочещ вулкан неволно си задаваш въпросите: кой съм аз, какво е моето място тук, каква е мисията ми на тази земя, по какъв път вървя и какво постигам, толкова ли съм дребен и нищожен наистина пред този вселенски, космически дух, който се е разпрострял навсякъде... Всъщност, това е онзи дух, който кара лирическия герой да обича някак извънземно. При това неговата Жена с главна буква не е принцеса от приказките на Шехерезада. Не е неземна красавица. Неговата Жена дори я няма с реални очертания в тези стихове, няма я изваяна как изглежда, как разресва косите си, колко са сини очите й като планински езера и т.н. В новите стихове по-скоро откриваме едно усещане за любимата жена.

И тук иде огромният катаклизъм: да се чуди човек как е възможно по такъв начин да се съчетават пределно откровеното, натуралистично и грубо на моменти усещане за любовта с една толкова мила нежност в някои от стиховете му. От „...някой ден ще ти позволя да бъдеш свободна като разгонена и леко трезва пристанищна варненска курва, да ми речеш: – Животно, ела ме изчукай! – което, преведено на чист български, и премълчано между мъж и жена на всички световни езици си е направо бръкни с два пръста в контакта!”, до „... някога, когато ще си ми момиче пред Бога, ще ти казвам лека нощ като уморен мъж, сигурно няма да имам сили дори да те милна, защото ще съм рязал снегове за иглу, но на другия ден пролетта ще ми е отворила леки пазви с цветя, все ще ти скъсам някое минзухарче, понеже кокичетата винаги ги пропускам...”, и „... ще ти купя шейна – ще те дърпам в снега на шейна, ще ти дигна иглу – да си лягаш до мене вечер и да ти бъде топличко...” От Ада до Рая и обратно е тази любов. Любов в различните й измерения – от грубото, животинско съчетаване, от чисто плътското удовлетворение на страстта, до нежността, с която героят докосва любимата. Вижте само как се обръща лирическият герой към любимата жена: той я милва с мусонните ветрове: каква ли ласка е това?, пише „Обичам те” с дима от буриите на параходите, иска да приближи зад гърба й на пръсти и да я милне изневиделица, сравнява жената с раздипленото Северно сияние из нощите на Скандинавия...

И макар на моменти някои от стиховете отново като че ли да звучат познато „делнично”, дори да предизвикват леки приятни усмивки, всъщност няма нищо делнично в тези стихове. Образите – уж, обикновени неща от живота, както сме свикнали при Валери Станков, всъщност са образи препратки, асоциации, понякога противоречащи си един на друг, като че ли нищо не ги свързва, а поетът намира логиката на връзката между тези образи, затова и тази поезия трябва да се чете бавно, да се осмисля, защото и стиховете са като откоси понякога, изстреляни като че ли от невидимо оръдие, което се върти на 360 градуса и бълва образ, образ, образ... Убеден съм, че тази книга ще намери своите читатели. Защото във времето на духовна инфлация имаме нужда от силата на поетичното слово. Онова, което буквално „хваща за гърлото” и държи здраво. Хората, които имат сетива, разбира се...

Юлиян АТАНАСОВ

(Б. м.) Тези няколко думи Юлиян Атанасов каза на премиерата на новата книга на Валери Станков в Арт-салона на Радио Варна.)

16 януарий 2018 г.

imageГласувай:
28
341. favn56 - Росенце бе, що така не можеш да пр...
17.01 10:11
Росенце бе, що така не можеш да преглътнеш успехите на другите, м? Веднага цръкна червено палче надолу. Ама това е реална книга, истинска, пипнах я в ръка, а твойте, рожбе, самиздатки в незнайно онлайн дигинално печатилище :)))))))))))))))
цитирай
2. troina - Честита премиера! Валери е оригинален, какво повече,Автор с л. подпис!
17.01 10:23
печатилище :)))))))))))))))
многооо му е на туй..туловище

Валери е оригинален, лежерен, дълбок,прозаичен, и Велик!
тънък Душевадец,топъл, кУрав, и сърдечен..
какво повече за един Автор!
наслука,майсторе!
юлия
цитирай
3. favn56 - Напълно вярно, затова разни драскачи го мразят, а той не си поплюва и винаги казва истината.
17.01 10:30
troina написа:
печатилище :)))))))))))))))
многооо му е на туй..туловище

Валери е оригинален, лежерен, дълбок,прозаичен, и Велик!
тънък Душевадец,топъл, кУрав, и сърдечен..
какво повече за един Автор!
наслука,майсторе!
юлия

цитирай
4. favn56 - Ако забелязваш, вече трима са се ...
17.01 10:31
Ако забелязваш, вече трима са се разписали - едното е Росето-Босето, а другите - дим да ги няма :))))))))))))))))))))
цитирай
5. favn56 - Утре ще пусна и за представянето в ...
17.01 10:57
Утре ще пусна и за представянето в Плевен.
Ако някой няма търпение,
ето линк към събитието

https://plevendnes/valeri-stankov-predstavi-v-pleven-nay-shantavata-si-i-provokativna-kniga/#comment-2967
цитирай
6. marmalady - докато Доброто си връзва обущата..
17.01 11:05
злото, обиколи
гЛога..
нещастна самотнатвар,върви се изповядай!
ти си духовна мокра мисирка,
а,не Жена с мисия на Българка..
не те припознавам,и ще те..изплюя..
на пусто се самоиздаваш,и онанираш
за тезз пусти ..дребни грошове

Валери,виждам никак не скучаеш в ФБ..
с 2 000 приятели и 250 лайка всеки ден,
никой враг, не може да рикае....
Успех, и подай е-мейл, за поръчки!
Юлия
цитирай
7. favn56 - Юле, всеки във фейса може да си поръча книгата му и както следя постовете, тя май е на свършване :))))))))))))))
17.01 11:07
marmalady написа:
злото, обиколи
гЛога..
нещастна самотнатвар,върви се изповядай!
ти си духовна мокра мисирка,
а,не Жена с мисия на Българка..
не те припознавам,и ще те..изплюя..
на пусто се самоиздаваш,и онанираш
за тезз пусти ..дребни грошове

Валери,виждам никак не скучаеш в ФБ..
с 2 000 приятели и 250 лайка всеки ден,
никой враг, не може да рикае....
Успех, и подай е-мейл, за поръчки!
Юлия

цитирай
8. troina - оставете пЛю-лю,не са ми нужни хАмер.плюнки,нито ялови награди у Нетя..
17.01 11:20
аз искам 5бр. няма значение,колко струва
ей сега ще му пиша/във Варна съм още 13дни
Жалко,че напусна блога..тук е клоака за Мъртви души, уви!
именно, защото съм Българка!
поддържам Валери,и той Варналия,роденМаг!
Бог с вас!
имаме Слънце,това е Добра поличба!
цитирай
9. yotovava - Хехе, който си има, си има, още през ...
17.01 11:33
Хехе, който си има, си има, още през декември се сдобих с екземпляр от новата му книга. А всяка среща с него е незабравимо преживяване.
цитирай
10. troina - аз ще ги изтрия минусите, моята Енергия..събаря таман 5 РосиБоси..ххех
17.01 11:44
Това е дух вулкан, който клокочи от страсти. Лирическият герой е буквално разпънат между четирите посоки на света. Той върви от началото към Безкрая и от Безкрая към началото, един вечен кръговрат, а всъщност това е философският кръговрат на живота.

това си избрах,
от чудесната презентация..
написана е перфектно!!
цитирай
11. poliqor4o - голяма работа
17.01 11:51
моята стихосбирка от издателство "Читалище Хисаря" е в един единствен циклостилен
екземпляр и е на "Вояджър 1"
цитирай
12. favn56 - Верно ли бе? Еха!
17.01 11:57
poliqor4o написа:
моята стихосбирка от издателство "Читалище Хисаря" е в един единствен циклостилен
екземпляр и е на "Вояджър 1"

цитирай
13. favn56 - :)
17.01 11:57
yotovava написа:
Хехе, който си има, си има, още през декември се сдобих с екземпляр от новата му книга. А всяка среща с него е незабравимо преживяване.

цитирай
14. rosiela - Мъле-е-е-е-ей,
17.01 12:58
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!
цитирай
15. favn56 - от заглавието разбираме какъв дар в ...
17.01 13:13
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))
цитирай
16. nalia - Не си Фавн нито си сестра му Бона Деа, Валюше:)
17.01 13:19
Щом послучай хубавото събитие пак ще броим шишарките във Владая!
Не се помпи, а мини на диета:))
цитирай
17. troina - дообре де, защо не плюеш по други? имаш дост.отрова,съмнителна стана твойта, мома россснело..
17.01 13:28
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!

цитирай
18. favn56 - Нищо не разбрах от това, що ми писа.
17.01 13:28
nalia написа:
Щом послучай хубавото събитие пак ще броим шишарките във Владая!
Не се помпи, а мини на диета:))

цитирай
19. rosiela - И в Плевен ли има Седма пейка за безплатно раздаване като във Варна?
17.01 13:51
favn56 написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))

цитирай
20. rosiela - Щото некой си го търси, вдовицо Юлело. Хем безлични, хем се скъсват да ми пишат. Яд, Юлка, яд като твоя.
17.01 13:53
troina написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


цитирай
21. rosiela - Фавнето пише, Костилке анонимна, или баба Яга зад кадър! Не се спира, кризата тресе, не се шегува.
17.01 14:13
анонимен написа:
А знаете ли, че Даниела Симидчиева е най-умната жена
(в момента) в света с АйКю малко над 200?

гледам квадратната роса ми се разсърдила, щот казах, че нейното Ай Куку e 101%
/ мълееййй/ пишат само селянките от симеоновци, тук съм съгласна..

цитирай
22. predatorkapredatorka - маа, росинанато, защо зацапваш такъв красив,полезен,творчески,личен Пост
17.01 14:34
с тезз кокоши,мръсни крачета
не съм адвокатка,
но, можех на шега да стана..
избрах..бизнеса, млада бях..
но, тези хора, с право ще те осъдят..
ти си бита карта отсякъде,личи,инак,няма да кибикаш тук,с полигор да клеветиш.
бягаш след Валери,от 5г..да беше намерила друг,по-читав..
ще ти го..отнема да знайш,не съм решила..
тук не е у вас, ма кокошкеее ялова1
спри да плюеш хора, които работят и творят..
за тва ,стоиш сама у фейсъ, и даже тук..
с един миссана и лудото куку простоль
/добре, че младен е възпитан Джентълмен..
но,загрозяваш го, казах му го 5 пъти..
жалка си, повече и от Веско Маринов....
цитирай
23. nedovolen - Да му е честито, да е жив и здрав!/...
17.01 14:36
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017
цитирай
24. rosiela - как ще си адвокатка ма, Юле, то не е професия за луди?!
17.01 14:59
predatorka написа:
с тезз кокоши,мръсни крачета
не съм адвокатка,
но, можех на шега да стана..
избрах..бизнеса, млада бях..
но, тези хора, с право ще те осъдят..
ти си бита карта отсякъде,личи,инак,няма да кибикаш тук,с полигор да клеветиш.
бягаш след Валери,от 5г..да беше намерила друг,по-читав..
ще ти го..отнема да знайш,не съм решила..
тук не е у вас, ма кокошкеее ялова1
спри да плюеш хора, които работят и творят..
за тва ,стоиш сама у фейсъ, и даже тук..
с един миссана и лудото куку простоль
/добре, че младен е възпитан Джентълмен..
но,загрозяваш го, казах му го 5 пъти..
жалка си, повече и от Веско Маринов....

цитирай
25. saankii - не знам дали съм луда, имам професии 2-3.и получавм 2 пенсии..освен тва имам кола ,и към 380хил км пробег..
17.01 15:24
а, ти дремеш като фитка..
на празно ЛюЛю..
тъпо, роска, тъпоо, но толкова ти е..АйПипи то,около 100
моето е над 150, питай Гош, а за неговото легенди се носят....
аз никога, никога не се занимавам..с измет, както ти го наричаш.., и НЕ пие..
злобна бабке,поне градинар нямаш ли,да му помагаш там..
скъпа къща без Л.Градинар, е..селяния до шия..
ние също имаме градинар,50е на час иска, струва си, зарежда ми и камината.
цитирай
26. pompaduridiot - Напомпано от мен.
17.01 15:25
Напомпано от мен.
цитирай
27. rosiela - " Вервам ти". Едната пенсия за инвалидност е, със сигурност.
17.01 16:03
saankii написа:
а, ти дремеш като фитка..
на празно ЛюЛю..
тъпо, роска, тъпоо, но толкова ти е..АйПипи то,около 100
моето е над 150, питай Гош, а за неговото легенди се носят....
аз никога, никога не се занимавам..с измет, както ти го наричаш.., и НЕ пие..
злобна бабке,поне градинар нямаш ли,да му помагаш там..
скъпа къща без Л.Градинар, е..селяния до шия..
ние също имаме градинар,50е на час иска, струва си, зарежда ми и камината.

цитирай
28. troina - даа, верно е, в Германия ме гледат супер/450е,за нищо..и още 200е от Майка България..
17.01 16:24
28. rosiela - " Вервам ти". Едната пенсия за инвалидност е, със сигурност.
16:03

ноо, защо все в клюките си набъркани,баби!!
да бяха те взели,поне Пощата да носиш у ЕС Съвета
виж, анджито...пичка, с качества..
цитирай
29. favn56 - Росичке, нали видиш от снимката, че не е на 7-ата пейка. Турни си очилцата да видиш логото на БНР - Радио Варна отзад
17.01 16:36
rosiela написа:
favn56 написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))


цитирай
30. favn56 - Е сърдечно ти благодаря, ама нямаше нужда :)))
17.01 16:37
анонимен написа:
Напомпано от мен.

цитирай
31. favn56 - Всъщност да, просто реши да не публикува тук, безпредметно е, във фейса има хиляди почитатели и почти по двеста споделяния всеки ден.
17.01 16:37
nedovolen написа:
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017

цитирай
32. rosiela - Фавню, правилно виждам аз,
17.01 18:15
след логото пътува към Седма пейка по права линия!
цитирай
33. pompaduridiot - Напомпано от мен. Напротив, имаше ...
17.01 22:37
favn56 написа:
анонимен написа:
Напомпано от мен.Напротив, имаше голяма нужда да те напомпя!
Помпя само идиоти, а от Чу няма по голям идиот в тая и съседните вселени.
цитирай
34. pompaduridiot - Да си остане там и да не превръща блог.бг в кенеф като себе си.
17.01 22:39
favn56 написа:
nedovolen написа:
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017


цитирай
35. morskipesni - Браво на Валери съгражданина, яко!
17.01 23:21
Харесвам го как пише, направо цепи мрака. Интелектуал от класа, размазва дебилажа. Вижте само как се разскача ОПУЛЕНАТА МАЙМУНКА, с БАНАНОВИТЕ РИМИ. Да, добре че има хора като Валери- като се прибера от Немско лятоска ще го потърся за книгата и за да ударим по няколко.
цитирай
36. 4uidovi6tetto - Аз съм най великия! Да ми ядете ...
17.01 23:40
Аз съм най великия!
Да ми ядете оная работа!
Чу
цитирай
37. apostapostoloff - Тук вилнеят някакви тетки,
18.01 05:44
които са куку, пипе и ампе.
цитирай
38. 4uidovi6tetto - Постоле, ела да ми духаш!Валл...
18.01 07:45
Постоле, ела да ми духаш!
Валюша, и ти!
Бързо!
Чу

Юлия обаче духа по-качествено от Валюша.
цитирай
39. favn56 - Оооооо, то и полигори, фейкове, хейтъри - хисарски малоумници колкото щеш.
18.01 09:22
apostapostoloff написа:
които са куку, пипе и ампе.


Ама какво ниво вадят, а :)))))))))))))))))
цитирай
40. favn56 - Какво да ти кажа, явно това само ти е в главата, а до римичките - трудно ще го докараш.
18.01 09:23
анонимен написа:
Постоле, ела да ми духаш!
Валюша, и ти!
Бързо!
Чу

Юлия обаче духа по-качествено от Валюша.

цитирай
41. krumbelosvet - Таа поезия
23.02 06:41
Требе да е за ексхиби, май.
цитирай
42. rosiela - ДО ДВЕ ИЗКОРУБЕНИ ДЪРВЕТА
23.08 20:481. rosiela - Високо клонче във гората,
17:33

Фави чеше си брадата,
да си пий валериана,
че от мъка зле му стана.

Валечка над двестате
да ги вдигне във ръце,
Фавито и Чу в едно
добре изсъхнало дърво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: favn56
Категория: Новини
Прочетен: 168126
Постинги: 50
Коментари: 551
Гласове: 530
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31